Tom kha kai

Van oudsher een Thais gerecht van kip en eend wat gestoofd was met kokos en voornamelijk kalkar wortel. In 2018 had ik de eer om twee weken met Jay Fai mee te lopen. Vanuit die ervaring heb ik er mijn eigen twist aangegeven. Geniet!

INGREDIENTEN

– 1 soepkip
– 200 gram eryngii (kruisdisteloesterzwam)
– 5 cm gember (vers)
– 200 gram galangal wortel (heet ook Laos)
– 5 stengels shereh (of citroengras)
– 1 rode peper
– 3 el vissaus
– 400 ml kokosmelk (volvet)
– 1000 ml kippenbouillon (krachtig)
– 1 limoen
– 5 bladen Kaffir (limoenblad)
– 1 bosje koriander
– 1 lente ui

BEREIDING

Snij de kipfile en dijvlees van de kip af en snij ze in blokjes.Snij de eryngi in plakjes, snij de rode peper fijn. Kneus de citroengras en snij de verse gember en de galangal wortel (Laos) in grove stukken. Maak van het karkas, gember, sereh laos en limoenblad een krachtige kippenbouillon als volgt:

bak deze ingredienten met wat olijfolie aan, blus dit af met 2 liter water. Kook dit mengsel minimaal 1 uur en laat het inkoken tot 1 liter. Daarna filtreren. Roerbak de kip delen en voeg de blokjes eryngi toe met een snufje zout. Als dit klaar is , in een kom apart zetten. De liter bouillon mengen met de vissaus, kokos, limoensap en breng dit geheel aan de kook. Naar eigen smaak een snufje zout of extra vissaus extra toevoegen.

Op het laatste moment voor serveren kip en eryngii toevoegen en weer aan de kook brengen.
Serveren met verse koriandern en de fijn gesneden lente ui. Bij dit gerecht past een iKi beer met groen thee met lemongrass, designed by Kelvin Lin.

Lemongrass by Kelvin Lin

Ik ben trots op dit biertje. Samen met de brouwer van iKi Beer waren we op zoek naar de smeltkroes van smaak. Eentje die sporen achterlaat in je geheugen, maar ook in je mond. Lemongrass by Kelvin Lin zorgt voor zo’n moment waarvan je denkt ‘hey, dat is nieuw’.

Ideaal te combineren met deze heerlijke Tom Kha Kai soep. Ga jij voor die ervaring rijker?

IKI BEER BY KELVIN LIN

Samen met top-chef Kelvin Lin zijn wij op zoek gegaan naar nieuwe smaken. Een ontdekkingsreis van proeven, ervaren en combineren. Wat een tocht, wat een uitkomst. Ervaar ze allemaal en geniet.

OOK IN JOUW KEUKEN OF RESTAURANT? NEEM
CONTACT OP.

Onderwijsboulevard 225 – 5223 DE
‘s-Hertogenbosch – the Netherlands