Dumplings in combinatie met garnalen

In mijn tijd in Singapore is dit recept ontwikkeld. Nyonya-keuken of Peranakan-keuken wordt het ook wel genoemd. Ontstaan door vroegere Chinese immigranten die zich in Malaka, Phenang, Singepore en Indonesië vestigden en trouwden met lokalen. Die heel rijk aan kruiden en specerijen is. Dit gerecht wat we hier hebben is een signature dish van mij en zal gecombineerd worden met iKi Beer Sichuan pepper.

INGREDIENTEN

– 2 pakken Wonton vel
– 1000 gr garnalen (ongepeld, met koppen)
– 80 gr bamboe spruiten
– 2 tl zout
– 2 el sesmaolie
– 3 el sojasaus
– 1 tl trassi
– 1 tl vissaus
– 1 tl droge sherry
– 1 tl knoflook
– 1 tl sojasaus
– 250 ml kippenbouillon
– 1/2 tl sesamolie
– 1/4 tl witte peper
– 1/8 tl suiker

BEREIDING

Ontdooi de wonton vellen enkele uren van te voren. Pel de garnalen en dep ze goed droog. Koppen bewaren want die gebruiken we straks in de saus. Snij de garnalen in grove stukken. Spoel de bamboespruiten goed uit en snij ze fijn. Doe alle in een grote kom en voeg de ingredienten van de smaakmakersvulling toe.

Meng het goed door elkaar en maak er een grote bal van. OPak het garnalenmengsel met beide handen goed vast en laat het vanf ongeveer 10 cm hoogte weer terug vallen in de kom. Herhaal dit ca. 50 keer. Het laten vallen zorgt ervoor dat het mengstel elastisch en tegelijkertijd ook luchtig en zacht wordt. Laat dit 30 minuten in de koelkast rusten. Pak een vel wonton en leg daarop een volle theelepel vulling. Vouw het vel dicht.

We gaan de saus maken door knoflook aan te fruiten en daarna de garnalenkoppen toe te voegen. Blus af met de sherry en voeg de rest van de ingredienten toe en kook dit in tot 70 %. Alles filtreren door een zeef en eventueel naar smakk soja en/of zout toevoegen.

Zet een pan met water op. Zodra het water kookt voeg je de dumplings in de pan toe ( ca. 10 dumplings per keer , of zoveel in d epan past). Kook de dumplings ca. 5 minuten totdat je door het deeg de roze kleur van de garnalen ziet.Doe de dumplings in een ruime kom en doe de heerlijke saus van de garnalen koppen over de dumplings. Bij dit gerecht past een iki beer met groene thee met pepper.

Combineer met iKi Beer Sichuan pepper

Smaken die samenkomen, die elkaar versterken. Dat is voor mij de typische omschrijving van proeven. Dat is niet ingewikkeld, maar daagt je uit om te herkennen. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.

Dat maakt de combinatie met Sichuan pepper met mij signature dish er zeker eentje om te proberen.

IKI BEER BY KELVIN LIN

Samen met top-chef Kelvin Lin zijn wij op zoek gegaan naar nieuwe smaken. Een ontdekkingsreis van proeven, ervaren en combineren. Wat een tocht, wat een uitkomst. Ervaar ze allemaal en geniet.

OOK IN JOUW KEUKEN OF RESTAURANT? NEEM
CONTACT OP.

Onderwijsboulevard 225 – 5223 DE
‘s-Hertogenbosch – the Netherlands